Duurzame implementatie van STEM in de basisschool
STEM kan pas gerealiseerd worden in de klaspraktijk voor alle kinderen als het een verhaal is van de volledige school. Voor een duurzame STEM-implementatie is het nodig om te bouwen aan een draagvlak. Eenmaal dit draagvlak er is, kan je als team zelf komen tot een gedragen aanpak in de eigen schoolcontext.
Stappenplan en scripts
Om zo'n draagvalk op schoolniveau te creëren, werd een stappenplan ontwikkeld. Het uitgangspunt is de betrokkenheid van het voltallige schoolteam.
Aan de hand van een script kan je samen als team zoeken naar startpunten om met STEM aan de slag te gaan. Er zijn drie scripts voorzien. Deze scripts variëren van een meer open aanpak, met een grote eigen inbreng van het schoolteam, naar een meer gesloten benadering waarin meer inspiratie vervat zit vanuit het lerend netwerk. Ook op gebied van tijdsbesteding is er variatie voorzien.
Inhoud en werkwijze
Als start wordt jullie gevraagd naar de do’s en don’ts rond STEM-implementatie op jullie school. Wat vinden jullie belangrijk? En wat net niet?
Er worden inspiratieverhalen aangereikt van een zestal basisscholen. Deze praktijkverhalen zijn ontstaan uit bezoeken aan scholen die beginnend of al vergaand stappen gezet hebben om STEM een plaats te geven. Ieder voorbeeld wordt gekenmerkt door een schooleigen verhaal als gevolg van de specificiteit van het schoolteam, de schoolcontext, de urgentie, …
Naast het schooleigen verhaal, zijn er tegelijkertijd een groot aantal gemeenschappelijkheden tussen de scholen. Deze gedeelde kenmerken werden verzameld en gebundeld in elf bouwstenen (bv. organisatie, ondersteuning, team, …).

Als team ga je aan de slag met de bouwstenen en bijhorende reflectievragen. Na het detecteren en verfijnen van de bouwstenen binnen jullie schoolcontext, brengen jullie de bouwstenen met elkaar in verband en komen jullie tot een blauwdruk. Deze blauwdruk is het resultaat van een eigen schoolvisie en beslissingen die genomen worden binnen het team op basis van eigen middelen, mogelijkheden, toekomstperspectieven, …
Jullie kunnen aan de slag met het stappenplan en de bijhorende invulbladen.
Dit kan ook met behulp van één van de drie scripts of via dit leerpad.
Als extra materialen zijn voorzien: inspiratieverhalen en kaartjes met elf bouwstenen.